Точно преди 30 години стартира излъчването на международния телевизионен канал Euronews

...
Точно преди 30 години стартира излъчването на международния телевизионен канал Euronews
Коментари Харесай

Euronews на 30: Международният канал стартира работа на 1 януари 1993 г.

Точно преди 30 години започва излъчването на международния телевизионен канал Euronews – първия по рода си план в Европа. Журналисти, говорещи 5 европейски езика, стартират да работят дружно във френския град Лион, уверени, че основават не просто ефирен канал, а оказват помощ за образуването на европейската еднаквост такава, каквато я познаваме.

 
По това време интернационалните вести бяха монополизирани от Съединените щати и CNN. Евровизия започва канала с две цели – да разбие този монопол и да помогне на европейците да се опознаят едни други.
Беатрис Бейрас, Euronews

Днес малкия екран е в домовете на милиони хора в 160 страни. Но постигането на този триумф е изпълнено с трудности, спомня си Исабел Мартин.

 
Казаха ни: „ Имате два месеца да извършите телевизия “. До последно имаше кабели по земята и дупки в пода, нищо не беше квалифицирано. Техниците бяха млади. Не спяхме, работехме по 12 часа дневно. Сами поставихме всичко на мястото му.
Исабел Мартин, Euronews
Гордеехме се, чувствахме, че градим нещо. Ново средство за връзка в Европа. Беше прелестно да влезеш в редакцията и да чуеш хората да си приказват на британски, испански, френски, италиански и немски.
Аурора Велес, Euronews
Това беше живото доказателство, че разнообразни народи построяват Европа. Беше доста значимо за мен.
Кристиан Бударел, Euronews

Кристиан помни и какъв брой друга е била работата в първите дни – техниките за редактиране от този момент са се трансформирали доста. Но има нещо, което продължава да бъде същото, каквото е било преди 30 години.

 
Трябва да можем да съобщим това, което е значимо за обществото. Честно, професионално и без значение. Това не се е трансформирало.
Беатрис Бейрас, Euronews

Към днешна дата в Euronews работят 400 публицисти от над 30 страни, в това число и България. През май 2022 година у нас започва българският канал на медията. И през новата година ще продължим да ви осведомяваме за най-важното от страната, Европа и света.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР